Geplaatst op Geef een reactie

Mooie Remboe-middag

Het was een zonnige herfstdag op 9 oktober, waarop veel Remboenezen van het eerste uur bij elkaar kwamen in gasterij Remboe Inn

Voor sommigen was het een weerzien na 60 jaar. Er hing een heerlijke sfeer van thuiskomen bij elkaar met voor iedereen andere hoogtepunten. Oude verhalen en herinneringen werden opgehaald. Van een Bonte Avond in de jaren 50 was een Remboelied te horen. Iemand van de Zingende Huisvrouwen van toen, nu 95, konden we de hand schudden.

Aad van Veenendaal bood namens “De Utrechtenaren” een model van de domtoren uit een 3D-printer aan. Wie had dat 60 jaar geleden kunnen bedenken. René Brons, van de vroegere Hagenaars, bracht ons een prachtige Haagse uitvoering van De Nachtwacht, zoals wij die niet eerder van Aalt gehoord hadden en die ook afweek van de versie die wij zelf ter afsluiting hadden willen doen, zoals die in het boek staat.

Er was een bewaard gebleven voordracht van Aalt te horen, De Dertiende Kip, waar Jan de Jong een korte film bij heeft gemaakt met ondersteunende beelden. Deze voordracht is via YouTube te horen en zien met de volgende Link:

Dank aan allen voor deze prachtige middag.

Geplaatst op Geef een reactie

Uitnodiging Remboedag 9 oktober

Beste Remboenezen,

Na het uitkomen van het Remboeboek zijn we overstelpt door prachtige en soms ontroerende reacties. We nodigen u daarom van harte uit voor een Remboe-reünie.

Deze is op zaterdag 9 oktober a.s., zoals al aangekondigd op de website Remboeboek.nl.

 

Een middag om elkaar te ontmoeten en herinneringen op te halen.

De middag vindt plaats in de kantine van de huidige Remboe Village.

De ingang is aan de Koeweg 17 , 8162 PH Epe.

Aankomst in de middag tussen 13.30 en 14 uur. Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

 

We hebben een kort programma, zodat er veel gelegenheid is voor ontmoeting en gesprekken.

 

1 Welkom

2 Iets over de totstandkoming van het Remboeboek en de reacties daarop.

3 De Dertiende Kip door Aalt van Vemde. (oude opname bij filmmontage).

4 Enkele bijdragen van de kinderen van Aalt.

5 Mogelijkheid voor enkele anekdotes/bijdragen van bezoekers.

6 Pauze en INFORMEEL DEEL

7 Afsluiting

 

Daarnaast zijn er meer foto’s te zien dan in het boek konden en oude spullen uit de begintijd van de Remboe.

 

Er is plaats voor 100 mensen, dat wil zeggen dat we ongeveer 90 bezoekers kunnen ontvangen.

U MOET ZICH DAAROM VOORAF AANMELDEN.  En wel vóór 4 oktober. Dan kunnen we het voorbereiden.

Aanmelden kan door een bericht te sturen via deze website, met de namen van de mensen die willen komen. Geef daarbij aan of u een geïnteresseerde of een oudgast van vroeger bent.

Als er te veel aanmeldingen zijn gaan oudgasten voor.

 

Wij zorgen voor ontvangst met koffie of thee. Verdere consumpties zijn voor eigen rekening.

Het is ook mogelijk om na afloop iets te eten. Zie voor het menu op www.remboe.nl. Bij een groot aantal eters is er een beperkte keuze uit het menu. Als u wilt blijven eten geef dat dan aan bij de aanmelding.

Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden om iets te eten in de omgeving of in het dorp Epe.

 

Zoals straks bij elke horecagelegenheid is een coronatoegangsbewijs nodig.

 

Voor verdere vragen kunt u ons ook een bericht sturen.

 

 

Mede namens mijn broer, zussen en Jan de Jong,

Pieter van Vemde

Geplaatst op Geef een reactie

Remboedag verplaatst !

Eerder hebben we aangekondigd dat we op 26 juni a.s. een bijeenkomst op de Remboe willen houden.
Uit onze contacten  is gebleken dat daar best wel eens veel mensen bij zouden willen zijn.
Met de huidige coronamaatregelen vinden we zo’n bijeenkomst nog niet kunnen.
Wel is er nu zicht op dat er na de zomer weer veel meer mogelijk is.

We hebben daarom een nieuwe datum geprikt:
Zaterdag 9 oktober 2021 van 14.30 tot 16.30.
We bereiden een klein “Remboeprogramma” voor en verder is er vooral tijd om bij te praten met elkaar.

Nadere informatie volgt op deze website, zoals de wijze van aanmelden.

Hartelijke groet, van Familie van Vemde

 

Geplaatst op Geef een reactie

Reünie

Door de coronamaatregelen kon de geplande boekpresentatie in november niet doorgaan.

We hadden daarom een nieuwe bijeenkomst afgesproken in de kantine van Remboe Village in Epe en wel op zaterdag 26 juni 2021. Of het dan wel door kan gaan is natuurlijk nog niet zeker. Zo nodig verschuiven we de dag weer naar een latere datum.

Mocht je interesse hebben schrijf deze datum dan vast in je agenda. De tijd en het programma volgt hier op de website en een mededeling over een uitstel ook.

Geplaatst op Geef een reactie

Reclame voor Remboeboek op de radio

Dat moeten we even uitleggen. Voor we met het boek naar de drukker gingen hebben we een schatting gemaakt hoeveel boeken we nodig zouden hebben. We kwamen op zo’n 350 boeken.

Dan moet je er 500 laten drukken. Maar 1000 boeken bleek maar 20 % duurder. Dus we hebben er 1000 laten drukken.

Inmiddels hebben we zo’n 425 boeken verkocht. We kregen veel positieve reacties op het boek. Daarbij waren prachtige verhalen van mensen, die de Remboe van Aalt nog meegemaakt hebben.

Na al het werk dat we in het boek hebben gestoken is het mede door deze reacties genieten van ons boek. We maken er mensen blij mee.

De publiciteit voor het boek was vooral in Epe en Gelderland. Daar hebben we ook de meeste boeken verkocht. Maar er moeten nog meer oudgasten zijn die we een groot plezier zouden doen met het boek. Die wonen echter verspreid over het hele land. Vandaar dat we geprobeerd hebben ook landelijk aandacht te krijgen via een radio- of tv-programma. Dat is echter niet gelukt.

Daarom hebben we nu via Ster & Cultuur 50 radiospotjes gekocht. Ze worden uitgezonden van 6 t/m 16 april op Radio 1 en ook nog wat op Radio 4 en 5. Als het niet veel oplevert zijn we geld kwijt, maar dan was het toch het proberen waard.

Geplaatst op Geef een reactie

Documentaire Remboeboek op TV Gelderland

Gisteren, 19 januari 2021, was onze documentaire te zien op TV-Gelderland. Veel mensen hebben gereageerd op deze mooie film. Niet voor iedereen werd duidelijk dat deze documentaire het werk is van Jan de Jong en dat hij de zoon is van Trijntje Potteboom, die in de film voorkomt. Jan heeft ook meegewerkt aan het boek, maar de documentaire is echt zijn werk.  Hij heeft jarenlang documentaires gemaakt voor Omroep Brabant. Zijn uitdaging was: Hoe maak ik een aantrekkelijk programma voor TV over de Remboe, waarvan geen bewegend beeld bewaard is gebleven? Alleen foto’s en geluidsfragmenten.
Dat heeft hij gedaan door het maken van het boek als uitgangspunt te nemen en daar foto’s en geluid uit het verleden doorheen te zetten. Heel knap gedaan.

De documentaire is ook via Youtube te zien met de volgende link:

En voor mensen die nog eens kijken: Jan is even te zien bij de aankomst van de 1000 boeken.

 

 

 

Geplaatst op Geef een reactie

Volgende week documentaire Remboeboek

Vandaag over een week wordt de documentaire uitgezonden over het Remboeboek. De uitzending is op 19 januari om 17.20 uur.

Op de website van Omroep Gelderland vind je de volgende aankondiging:

GLD doc – We verlieten het paradijs

Direct na de Tweede Wereldoorlog richtte Aalt van Vemde in Epe een uniek vakantieoord op, De Remboe, dat bijna 20 jaar heeft bestaan. Uniek, omdat niet het maken van winst, maar juist het maken van zo weinig mogelijk winst, centraal stond.

Want Aalt van Vemde vond dat arbeiders uit de grote steden recht hadden op vakantie in de natuur, waarbij begrippen als vrijheid, cultuurbeleving, gemeenschapszin en samenwerking centraal stonden. En daarom moest alles zo goedkoop mogelijk zijn. Het leverde één grote Remboefamilie op en legde bovendien de basis voor veel toeristische ontwikkelingen in Epe.

Maar dat bijzondere vakantieoord eindigde abrupt toen Aalt van Vemde in 1965 op 53-jarige leeftijd plotseling overleed. Zijn 8 kinderen besloten twee jaar geleden, toen de viering van 75 jaar bevrijding in zicht kwam, een boek te gaan maken over De Remboe. Om zo die jaren een plek te geven in de geschiedenis. Een plek die het verdient, omdat het gevoel voor saamhorigheid en sociaal-ondernemerschap exemplarisch zijn voor het na-oorlogse vooruitgangsgeloof.

Op veel oud-gasten hebben de vakanties op de Remboe een onuitwisbare indruk achtergelaten. Maar natuurlijk niet alleen op de oud-gasten, maar zeker ook op de medewerkers en de kinderen van Aalt van Vemde. Pieter van Vemde: “Toen we daar woonden, en ook toen we er weggingen na het overlijden van mijn vader, vonden we dat eigenlijk allemaal gewoon. Maar nu, zoveel jaar later, zie je dat dat helemaal niet gewoon was. We verlieten het paradijs.”

Het boek over De Remboe is veel meer dan een eerbetoon of een herinnering aan vroeger, omdat juist nu de waarden die De Remboe groot maakten opnieuw ontdekt en gekoesterd worden.

De documentaire We verlieten het paradijs is op 19 januari om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. De documentaire online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.

 

Geplaatst op Geef een reactie

Eerste Remboeboek uitgereikt

De Remboeboeken zijn gearriveerd

Op 13 november 2020 kwam een elektrisch wagentje met aanhanger voorgereden bij Selma van Vemde om 2 pallets met 1000 boeken af te leveren.
De Familie Van Vemde stond op afstand toe te kijken. En al snel kon in de zon de eerste doos worden opengemaakt en konden we allen een boek in ons hand houden.

Eerste Remboeboek uitgereikt

‘s Middags gingen we naar Epe om daar het eerste boek uit te reiken aan Johan Leurink.

Daar plaatsten we een Remboe-stoel in de tuin en vroegen we hem in de wijde kring plaats te nemen. Er was een cameraman aanwezig om de uitreiking te filmen voor de documentaire die op 19 januari 2021 wordt uitgezonden op TV-Gelderland.

We legden uit dat onze vader Aalt van Vemde het boek niet gauw zou uitreiken aan de burgemeester of een andere hoge piet. Hij zou liever iemand kiezen die direct betrokken was bij de Remboe. En wij waren het er snel over eens dat dit dan Johan Leurink moest zijn. Johan kwam in 1959 als 16-jarige bij Aalt van Vemde in dienst en is daar nooit meer weg gegaan. Na de verkoop van de Remboe in 1966 kwam hij in dienst bij de opvolger, de Stichting Vakantievreugd.

Hij heeft een hele eigen verzameling van foto’s en een hoofd vol herinneringen. Een wapenfeit van Johan is dat hij zich na de brand in de grote kantine van 1985 heeft ingespannen om de oude kampbel terug te vinden, die zo’n grote rol speelde in de Remboe van Aalt. En hij heeft ervoor gezorgd dat deze bel nu een plaatsje heeft gekregen bij de ingang van Remboe Village.

Johan was zeer verguld met deze hulde.