Geplaatst op 1 Reactie

Remboedag verplaatst !

Eerder hebben we aangekondigd dat we op 26 juni a.s. een bijeenkomst op de Remboe willen houden.
Uit onze contacten  is gebleken dat daar best wel eens veel mensen bij zouden willen zijn.
Met de huidige coronamaatregelen vinden we zo’n bijeenkomst nog niet kunnen.
Wel is er nu zicht op dat er na de zomer weer veel meer mogelijk is.

We hebben daarom een nieuwe datum geprikt:
Zaterdag 9 oktober 2021 van 14.30 tot 16.30.
We bereiden een klein “Remboeprogramma” voor en verder is er vooral tijd om bij te praten met elkaar.

Nadere informatie volgt op deze website, zoals de wijze van aanmelden.

Hartelijke groet, van Familie van Vemde

 

Geplaatst op Geef een reactie

Reünie

Door de coronamaatregelen kon de geplande boekpresentatie in november niet doorgaan.

We hadden daarom een nieuwe bijeenkomst afgesproken in de kantine van Remboe Village in Epe en wel op zaterdag 26 juni 2021. Of het dan wel door kan gaan is natuurlijk nog niet zeker. Zo nodig verschuiven we de dag weer naar een latere datum.

Mocht je interesse hebben schrijf deze datum dan vast in je agenda. De tijd en het programma volgt hier op de website en een mededeling over een uitstel ook.

Geplaatst op Geef een reactie

Reclame voor Remboeboek op de radio

Dat moeten we even uitleggen. Voor we met het boek naar de drukker gingen hebben we een schatting gemaakt hoeveel boeken we nodig zouden hebben. We kwamen op zo’n 350 boeken.

Dan moet je er 500 laten drukken. Maar 1000 boeken bleek maar 20 % duurder. Dus we hebben er 1000 laten drukken.

Inmiddels hebben we zo’n 425 boeken verkocht. We kregen veel positieve reacties op het boek. Daarbij waren prachtige verhalen van mensen, die de Remboe van Aalt nog meegemaakt hebben.

Na al het werk dat we in het boek hebben gestoken is het mede door deze reacties genieten van ons boek. We maken er mensen blij mee.

De publiciteit voor het boek was vooral in Epe en Gelderland. Daar hebben we ook de meeste boeken verkocht. Maar er moeten nog meer oudgasten zijn die we een groot plezier zouden doen met het boek. Die wonen echter verspreid over het hele land. Vandaar dat we geprobeerd hebben ook landelijk aandacht te krijgen via een radio- of tv-programma. Dat is echter niet gelukt.

Daarom hebben we nu via Ster & Cultuur 50 radiospotjes gekocht. Ze worden uitgezonden van 6 t/m 16 april op Radio 1 en ook nog wat op Radio 4 en 5. Als het niet veel oplevert zijn we geld kwijt, maar dan was het toch het proberen waard.

Geplaatst op Geef een reactie

Documentaire Remboeboek op TV Gelderland

Gisteren, 19 januari 2021, was onze documentaire te zien op TV-Gelderland. Veel mensen hebben gereageerd op deze mooie film. Niet voor iedereen werd duidelijk dat deze documentaire het werk is van Jan de Jong en dat hij de zoon is van Trijntje Potteboom, die in de film voorkomt. Jan heeft ook meegewerkt aan het boek, maar de documentaire is echt zijn werk.  Hij heeft jarenlang documentaires gemaakt voor Omroep Brabant. Zijn uitdaging was: Hoe maak ik een aantrekkelijk programma voor TV over de Remboe, waarvan geen bewegend beeld bewaard is gebleven? Alleen foto’s en geluidsfragmenten.
Dat heeft hij gedaan door het maken van het boek als uitgangspunt te nemen en daar foto’s en geluid uit het verleden doorheen te zetten. Heel knap gedaan.

De documentaire is ook via Youtube te zien met de volgende link:

En voor mensen die nog eens kijken: Jan is even te zien bij de aankomst van de 1000 boeken.

 

 

 

Geplaatst op Geef een reactie

Volgende week documentaire Remboeboek

Vandaag over een week wordt de documentaire uitgezonden over het Remboeboek. De uitzending is op 19 januari om 17.20 uur.

Op de website van Omroep Gelderland vind je de volgende aankondiging:

GLD doc – We verlieten het paradijs

Direct na de Tweede Wereldoorlog richtte Aalt van Vemde in Epe een uniek vakantieoord op, De Remboe, dat bijna 20 jaar heeft bestaan. Uniek, omdat niet het maken van winst, maar juist het maken van zo weinig mogelijk winst, centraal stond.

Want Aalt van Vemde vond dat arbeiders uit de grote steden recht hadden op vakantie in de natuur, waarbij begrippen als vrijheid, cultuurbeleving, gemeenschapszin en samenwerking centraal stonden. En daarom moest alles zo goedkoop mogelijk zijn. Het leverde één grote Remboefamilie op en legde bovendien de basis voor veel toeristische ontwikkelingen in Epe.

Maar dat bijzondere vakantieoord eindigde abrupt toen Aalt van Vemde in 1965 op 53-jarige leeftijd plotseling overleed. Zijn 8 kinderen besloten twee jaar geleden, toen de viering van 75 jaar bevrijding in zicht kwam, een boek te gaan maken over De Remboe. Om zo die jaren een plek te geven in de geschiedenis. Een plek die het verdient, omdat het gevoel voor saamhorigheid en sociaal-ondernemerschap exemplarisch zijn voor het na-oorlogse vooruitgangsgeloof.

Op veel oud-gasten hebben de vakanties op de Remboe een onuitwisbare indruk achtergelaten. Maar natuurlijk niet alleen op de oud-gasten, maar zeker ook op de medewerkers en de kinderen van Aalt van Vemde. Pieter van Vemde: “Toen we daar woonden, en ook toen we er weggingen na het overlijden van mijn vader, vonden we dat eigenlijk allemaal gewoon. Maar nu, zoveel jaar later, zie je dat dat helemaal niet gewoon was. We verlieten het paradijs.”

Het boek over De Remboe is veel meer dan een eerbetoon of een herinnering aan vroeger, omdat juist nu de waarden die De Remboe groot maakten opnieuw ontdekt en gekoesterd worden.

De documentaire We verlieten het paradijs is op 19 januari om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. De documentaire online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.

 

Geplaatst op 1 Reactie

Gastenboek van de website

De website Remboeboek.nl heeft nu ook een Gastenboek. Daarin kun je berichten plaatsen die ook voor andere mensen die de site bezoeken zichtbaar zijn. Soms kan het een paar dagen duren voor het bericht wordt vrijgegeven. Er staan inmiddels een aantal berichten in het gastenboek.

Geplaatst op 1 Reactie

Eerste Remboeboek uitgereikt

De Remboeboeken zijn gearriveerd

Op 13 november 2020 kwam een elektrisch wagentje met aanhanger voorgereden bij Selma van Vemde om 2 pallets met 1000 boeken af te leveren.
De Familie Van Vemde stond op afstand toe te kijken. En al snel kon in de zon de eerste doos worden opengemaakt en konden we allen een boek in ons hand houden.

Eerste Remboeboek uitgereikt

‘s Middags gingen we naar Epe om daar het eerste boek uit te reiken aan Johan Leurink.

Daar plaatsten we een Remboe-stoel in de tuin en vroegen we hem in de wijde kring plaats te nemen. Er was een cameraman aanwezig om de uitreiking te filmen voor de documentaire die op 19 januari 2021 wordt uitgezonden op TV-Gelderland.

We legden uit dat onze vader Aalt van Vemde het boek niet gauw zou uitreiken aan de burgemeester of een andere hoge piet. Hij zou liever iemand kiezen die direct betrokken was bij de Remboe. En wij waren het er snel over eens dat dit dan Johan Leurink moest zijn. Johan kwam in 1959 als 16-jarige bij Aalt van Vemde in dienst en is daar nooit meer weg gegaan. Na de verkoop van de Remboe in 1966 kwam hij in dienst bij de opvolger, de Stichting Vakantievreugd.

Hij heeft een hele eigen verzameling van foto’s en een hoofd vol herinneringen. Een wapenfeit van Johan is dat hij zich na de brand in de grote kantine van 1985 heeft ingespannen om de oude kampbel terug te vinden, die zo’n grote rol speelde in de Remboe van Aalt. En hij heeft ervoor gezorgd dat deze bel nu een plaatsje heeft gekregen bij de ingang van Remboe Village.

Johan was zeer verguld met deze hulde.

Geplaatst op

Uitreiking eerste boek en meer

Uitreiking eerste boek

Het was de bedoeling om op zondag 15 november met een aantal genodigden het eerste Remboeboek uit te reiken. Deze bijeenkomst kan door de laatste corona maatregelen helaas niet doorgaan.

De boeken komen van de drukker op vrijdag 13 november en we gaan nu het eerste boek nog diezelfde middag aanbieden zonder publiek. Het zal wel worden gefilmd voor de documentaire.

Zaterdagmiddag 14 november (morgen) ligt het boek in Epe bij de Readshop.

Nog een boek over Aalt

Dit jaar is er nog een boek uitgekomen over Aalt van Vemde en wel over zijn verzetswerk in de Tweede wereldoorlog. Het heet: Aalt van Vemde, van gebroken geweer naar gewapend verzet. Het is geschreven door oud-journalist Dick van der Veen en uitgegeven door de Stichting Het Doorgeefluik.

Aalt en zijn vrouw Jenni bieden tal van met name Joodse onderduikers een schuilplaats. Hij bedient zich van zwarthandel, mede om mensen in nood de helpende hand te bieden. Door verraad van een foute marechaussee worden negen Joden opgepakt. Zij komen om in een concentratiekamp.

Als overtuigde pacifist ruilt Aalt tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog het gebroken geweer in voor een geladen revolver. De toenemende gewelddadigheid van de Duitse bezetter dwingt hem zijn principes opzij te zetten.

Aalt maakte deel uit van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en zit in de noodgemeenteraad van Epe direct na de oorlog.

Het boek is te bestellen via: http://www.hetdoorgeefluik.org

Geplaatst op

Drukker gaat beginnen en veel interesse van de media

Het Remboeboek komt binnenkort van de drukpers en nu begint de publiciteit op gang te komen.

  • Op 24 oktober was er een uitzending op radio Gelderland. De vraag was daar: Wie is de vrouw op de voorkant van het boek? De uitzending is hier terug te luisteren op Gelderlandhelpt.nl. In die uitzending is onder andere het Remboelied te horen.
  • Op 27 oktober waren we op de lokale radiozender RTV 794.
  • Deze week is een artikel verschenen in het huis aan huisblad de Schaapskooi.
  • Aanstaande zondag 8 november komt er een kort filmpje op TV-Gelderland om 17.45 uur met hierin een nieuwe oproep om de te helpen de vrouw te vinden, die voor op het boek staat.
  • Op zaterdag 14 november verschijnt er een uitgebreid stuk over het boek in de Z-bijlage van de regionale krant De Stentor.

Ondertussen zijn de eerste opnamen gemaakt voor een documentaire bij TV Gelderland. Deze documentaire van ca. 25 minuten is waarschijnlijk te zien op 19 januari 2021.

Al een tijdje is er verder van alles te lezen op de facebookpagina van Oud Epe.

Tot zover het nieuws. We wachten met spanning op het boek. Vanaf maandag 16 november is het boek ook te koop in Epe bij de Readshop en de VVV.

De bijeenkomst op zondag 15 november in het Kulturhus in Epe gaat helaas niet door in verband met de coronamaatregelen.

Pieter van Vemde