Geplaatst op

Uitreiking eerste boek en meer

Uitreiking eerste boek

Het was de bedoeling om op zondag 15 november met een aantal genodigden het eerste Remboeboek uit te reiken. Deze bijeenkomst kan door de laatste corona maatregelen helaas niet doorgaan.

De boeken komen van de drukker op vrijdag 13 november en we gaan nu het eerste boek nog diezelfde middag aanbieden zonder publiek. Het zal wel worden gefilmd voor de documentaire.

Zaterdagmiddag 14 november (morgen) ligt het boek in Epe bij de Readshop.

Nog een boek over Aalt

Dit jaar is er nog een boek uitgekomen over Aalt van Vemde en wel over zijn verzetswerk in de Tweede wereldoorlog. Het heet: Aalt van Vemde, van gebroken geweer naar gewapend verzet. Het is geschreven door oud-journalist Dick van der Veen en uitgegeven door de Stichting Het Doorgeefluik.

Aalt en zijn vrouw Jenni bieden tal van met name Joodse onderduikers een schuilplaats. Hij bedient zich van zwarthandel, mede om mensen in nood de helpende hand te bieden. Door verraad van een foute marechaussee worden negen Joden opgepakt. Zij komen om in een concentratiekamp.

Als overtuigde pacifist ruilt Aalt tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog het gebroken geweer in voor een geladen revolver. De toenemende gewelddadigheid van de Duitse bezetter dwingt hem zijn principes opzij te zetten.

Aalt maakte deel uit van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en zit in de noodgemeenteraad van Epe direct na de oorlog.

Het boek is te bestellen via: Stichting Het Doorgeefluik | WO2GLD